Vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens te maken met een elektrische keuring. Je moet je elektrische installatie namelijk niet alleen laten keuren als je een woning of kantoorgebouw verkoopt, maar ook als je ze uitbreidt of verzwaart. Voor bedrijven is een jaarlijkse of vijfjaarlijkse keuring bovendien verplicht. Daarnaast moeten ook nieuwe elektrische installaties natuurlijk gekeurd worden, zoals bij een nieuwbouw of totaalrenovatie.

Om je elektrische installatie goedgekeurd te krijgen, heb je een elektrisch plan nodig. Dat omvat een eendraadschema en een situatieschema. Da’s een schematische weergave van alle elektrische elementen van de elektriciteitsinstallatie, zoals de lichtpunten, stopcontacten, leidingen en kabels. En dat is waar Sytack in het plaatje past.

Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat je de exacte plaats van alle ondergrondse leidingen en laag- en hoogspanningskabels kent. Om die ondergrondse infrastructuur uit te zetten op je elektrisch plan, moet je ze dus eerst opsporen.

Inmeten met GPS van getedecteerde ondergrondse kabels
Markering met verf ondergrondse kabels

Sytack traceert met gemak ondergrondse elektriciteitskabels

Gelukkig sta je daar niet alleen voor, want Sytack is gespecialiseerd in het opsporen van ondergrondse objecten, waaronder ook laag- en hoogspanningskabels.
 
In drie eenvoudige stappen sporen we alle elektriciteitskabels efficiënt op zonder ingrijpende grondwerken. Dat doen we zo:
 
  • We komen ter plaatse met onze Leica ULTRA-leidingzoeker en signaalgenerator. Met deze tool kunnen we ondergrondse kabels en leidingen opsporen en valideren via elektromagnetische detectie. Dat betekent dat we niet hoeven te graven, breken of boren om je elektriciteitskabels te detecteren.
  • Eens de ondergrondse kabels zijn opgespoord, markeren we ze bovengronds met verf.
  • Nu ken je de exacte plaats waar alle kabels en leidingen liggen, zodat ze in een volgende stap op je elektrisch plan ingetekend kunnen worden. 

We zetten ook de ligging van de kabels uit

Nadat Sytack alle ondergrondse infra heeft getraceerd en gemarkeerd, volgt de uitzetting van de kabels en leidingen op het elektrisch plan.

De ondergrondse kabels kunnen we met de hand opmeten, maar het is ook mogelijk (en veel eenvoudiger!) om ze met een GPS-meetstok tot op 2 cm nauwkeurig in te meten. De GPS-meetstok van Leica, die wij hiervoor hanteren, maakt dan gebruik van satellietsignalen om de positie van de kabels in te meten. Zo kun je die op elk moment later nog snel en nauwkeurig terugvinden, wat handig is als je herstellings- of graafwerken gepland hebt.

Een groot voordeel van de GPS-meetstok is dat de ingemeten data met een druk op een knop meteen digitaal beschikbaar is. Natuurlijk kunnen we je plannen niet alleen digitaal bezorgen, maar ook op papier. Je krijgt dan een handig groot A0-formaat waarop de exacte positie van je laag- of hoogspanningskabels en leidingen wordt weergegeven.

Afdrukken plan A0 met ligging elektrische leidingen

Ondergrondse infra opsporen? Tal van voordelen

De juiste plaats van ondergrondse kabels, leidingen en andere objecten (rioleringen, bijvoorbeeld) kennen, laat je niet alleen toe om je elektriciteit te laten keuren. Het bespaart je ook heel wat kopzorgen bij graafwerken en bouwwerkzaamheden.

Het gebeurt namelijk nog te vaak dat ondergrondse elektriciteitskabels, water- of gasleidingen worden geraakt tijdens verbouwingen of andere bouwwerken. En dat zorgt er niet alleen voor dat de werken stil komen te liggen, het kan ook heel wat gevaar en (herstel)kosten met zich meebrengen. Daarnaast kun je natuurlijk ook te maken krijgen met een onderbreking van de elektriciteits-, water- of gasvoorziening.

De conclusie? Beter voorkomen dan genezen. Heb je hulp nodig bij het zoeken van ondergrondse infrastructuur? Aarzel dan ook niet en contacteer ons voor een afspraak of vrijblijvend advies.